DRUŠTVO FIZIČARA NIŠ

Od 24. aprila 2012. godine sajt Društva fizičara Niš preseljen je na adresu http://dfn.pmf.ni.ac.rs


Najnovije vesti


 • Osma konferencija Balkanske unije fizičara (8th BPU) biće održana od 5. do 7. jula 2012. godine u Konstanci, Rumunija. Članovi Društva fizičara Niš koji su zainteresovani da prezentuju svoje radove na ovoj konferenciji, kao i da učestvuju na njoj mogu se javiti Predsedništvu DFN putem e-maila dfn@pmf.ni.ac.rs radi obezbeđivanja pogodnosti oko smeštaja, kotizacije i organizovanog prevoza.

 • Deveta međunarodna studentska konferencija Balkanske unije fizičara (9th ISCBPU) biće održana od 10. do 13. jula 2012. godine u Konstanci, Rumunija. Studenti Univerziteta u Nišu koji su zainteresovani za učešće na ovoj konferenciji se takođe mogu javiti na e-mail dfn@pmf.ni.ac.rs, radi obezbeđivanja pogodnosti prilikom puta i učešća.

 • OBAVEŠTENJE: 34. Republičko takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola biće održano od 27-29. aprila 2012. godine u Trsteniku (više informacija). Svim takmičarima želimo uspešan rad!

 • OBAVEŠTENJE: 50. Republičko takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola biće održano 21. i 22. aprila 2012. godine u Senti (više informacija). Svim takmičarima želimo uspešan rad!

 • U četvrtak, 19. aprila 2012. godine u Ćupriji biće održano predavanje:

  Put u središte Zemlje – za 21 minut

  Na ovo putovanje odvešće vas prof. dr Ljubiša Nešić (Prirodno-matematički fakultet, Niš). Predavanje počinje u 13.30h u Svečanoj sali PIO. Ovo predavanje organizuju Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Društvo fizičara Niš, Astronomsko društvo “Alfa” iz Niša i OŠ “Đura Jakšić” Ćuprija.

 • Prof. dr Goran Djordjević izabran za člana Izvršnog komiteta Evropskog fizičkog društva. Više informacija.

 • U utorak, 27. marta 2012. godine u Nišu biće održano predavanje:

  Savremeni izvori plazme

  Predavač je dr Ivan Dojčinović (Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu). Predavanje počinje u 19h u Svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu (Višegradska 33).

 • Deveta konferencija Društva fizičara Makedonije, sa međunarodnim učesnicima, biće održana od 20. do 23. septembra 2012. godine na Ohridu, Makedonija. Više informacija možete naći na zvaničnom sajtu konferencije.

 • U petak, 23. marta 2012. godine u Nišu biće održano predavanje:

  Crne rupe u Kosmosu i laboratoriji

  Predavač je prof. dr Dejan Stojković (University at Buffalo, The State University of New York, USA), dobitnik nagrade za fiziku "Marko Jarić" za 2011. godinu. Predavanje počinje u 19h u Velikoj sali Univerziteta u Nišu (Univerzitetski trg br. 2).

  Ovo predavanje organizuju Univerzitet u Nišu i Prirodno-matematički fakultet u Nišu, u saradnji sa Kancelarijom SEENET-MTP mreže u Nišu, Društvom fizičara Niš i Astronomskim društvom "Alfa" iz Niša.

  Više informacija o dobitniku nagrade i samoj nagradi možete videti ovde.

 • U sredu, 14. marta 2012. godine u Pirotu biće održano predavanje:

  Put u središte Zemlje

  Predavač je prof. dr Ljubiša Nešić (Prirodno-matematički fakultet, Niš). Predavanje počinje u 19h u sali Gimnazije u Pirotu.

  Ovo predavanje organizuju Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Društvo fizičara Niš, Astronomsko društvo "Alfa" iz Niša i Gimnazija Pirot.

 • Republički seminar RS2012 - 30. tradicionalni republički seminar, za nastavnike i profesore fizike biće održan na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. od 3. do 5. maja 2012. godine.

 • Rezultati sa opštinskog i okružnog takmičenjna za učenike osnovnih i srednjih škola.

 • U petak, 24. februara 2012. godine, sa početkom u 14h, Kancelarija SEENET-MTP, Prirodno-matematički fakultet u Nišu i Društvo fizičara Niš organizuju predavanje:

  Savremene modifikacije Ajnštajnove teorije gravitacije

  Predavač će biti prof. dr Branko Dragović (Institut za fiziku u Beogradu). Predavanje će biti održano na Prirodno-matematičkog fakulteta (Višegradska 33, Niš).

 • U četvrtak, 23. februara 2012. godine, sa početkom u 19:30h, Kancelarija SEENET-MTP, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Astromsko društvo Alfa, Niš i Društvo fizičara Niš organizuju predavanje:

  Gravitaciona sočiva i posmatračka kosmologija

  Predavač će biti dr Predrag Jovanović (Astronomska opservatorija u Beogradu). Predavanje će biti održano u Svečanoj sali (br. 100) Prirodno-matematičkog fakulteta (Višegradska 33, Niš). Ulaz je slobodan.

  Apstrakt predavanja.

 • Informacija o odlaganju opštinskih takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz fizike: Na osnovu odluke Ministarstva prosvete i nauke takmičenja zakazana za 18. februar se odlazu.

  Opstinško takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola će se održati u nedelju, 26. februara, sa početkom u 13.00 časova.

 • Perimetar institut za teorijsku fiziku (PI) u Kanadi organizuje letnje programe za učenike i nastavnike.

  The International Summer School for Young Physicists (ISSYP)
  July 12 – July 28, 2012, Application Deadline: March 31, 2012

  EinsteinPlus Workshop for Teachers
  July 8 – July 14, 2012, Application Deadline: May 2, 2012

  Više informacija o ovim programima možete naći na www.issyp.ca i www.einsteinplus.ca.

 • Projekat ODYSSEUS je evropsko takmičenje za učenike od 14 do 18 godina starosti. Ovaj projekat organizuje Evropsko fizičko društvo (EPS) i biće usmeren na tri teme: Sunčev sistem, svemirski brod - globalna saradnja i koevolucija života.

  Više informacija o ovom projektu možete saznati u PDF fajlovima: Odysseus Presentation i Dissemination, kao i na zvaničnom sajtu projekta.

 • SEENET-MTP aktivnosti: U sredu, 11. januara 2012. godine, sa početkom u 13h, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Departman za fiziku i Kancelarija SEENET-MTP mreže u Nišu organizuju predavanje:

  "KVANTNE STRUKTURE:
  Preispitivanje Everetove kvantne teorije i
  njenih kosmoloških implikacija"

  Predavač će biti prof. dr Miroljub Dugić (Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Kragujevcu). Predavanje će biti održano u prostoriji br. 301 Prirodno-matematičkog fakulteta (poster).

 • VI ZIMSKI KAMP FIZIKE SOKOBANJA 2012

  Društvo fizičara Niš, odnosno Podružnica društva fizičara Niš, je pokrenula, pomagala i učestvovala u organizaciji svih prethodnih 5 zimskih kampova fizike u Sokobanji (2007, 2008, 2009, 2010.  i 2011. godine).

  Prema dostupnim informacijama, bez konsultacija sa Društvom fizičara Niš, formirano je Udruženje fizičara "Omega" Niš, koje se pojavljuje kao organizator VI Zimskog kampa fizike 2012. godine.

  Društvo fizičara Niš se zahvaljuje svima koji su učestvovali u radu dosadašnjih Zimskih kampova i svim njihovim učenicima. Masovnost kampova i veoma pozitivne ocene učenika i roditelja u prethodnom periodu su potvrdile opravdanost i uspeh ove manifestacije, jedinstvene u fizici u Srbiji.

  Društvo fizičara Niš želi puno uspeha organizatorima i učesnicima narednog Zimskog kampa 2012. godine.


  Predsednik Društva fizičara Niš

  Prof. dr Goran Đorđević